Selasa, 23 Disember 2008

10 Dasar Ilmu Tajwid

Assalamualaikum pembaca sekelian,

Selamat datang ke blog ini. Di blog ini insyaAllah saya akan menulis hal-hal yang berkaitan dengan ilmu tajwid.

Jadi untuk posting yang pertama ini saya akan memberitahu terlebih dahulu sepuluh perkara asas tentang ilmu tajwid. Ini kerana setiap ilmu mempunyai sepuluh asas yang menjadi dasar pemikiran.

Sepuluh perkara asas ilmu tajwid ialah:

1. Pengertian tajwid menurut bahasa ialah : Memperelokkan sesuatu. Menurut istilah ilmu tajwid : Melafazkan setiap huruf dari makhrajnya yang betul serta memenuhi hak-hak setiap huruf.

2. Hukum mempelajari ilmu tajwid ialah fardhu kifayah dan mengamalkannya yakni membaca al-Quran dengan tajwid ialah fardhu ain bagi setiap lelaki dan perempuan yang mukallaf.

3. Tumpuan perbincangannya ialah pada kalimah-kalimah al-Quran.

4. Kelebihannya : Ia adalah semulia-mulia ilmu kerana terus berkait dengan al-Quran sebagaimana hadis nbi yang bermaksud:

“Sebaik-baik dikalangan kamu ialah orang yang belajar al-Quran dan mengajarkannya” (Riwayat Bukhari)

5. Penyusunnya ialah imam-imam qiraat.

6. Faedahnya : Agar mencapai kejayaan dan keredhaan Allah di dunia dan akhirat, insyaAllah.

7. Dalilnya : dari al-Quran dan hadis nabi s.a.w.

8. Nama ilmu : Ilmu Tajwid.

9. Masalah yang diperbincangkan : Mengenai kaedah dn cara-cara bacaannya secara keseluruhanyang memberi pengertian hukum-hukum cabangan.

10. Matlamatnya : Memelihara lidah daripada kesalahan membaca ayat-ayat suci al-Quran pada ketika membacanya. Membaca sepertimana ketika penurunnya kepada Nabi kita Muhammad s.a.w.

Itulah dia sepuluh asas ilmu tajwid yang menjadi dasar perbahasan kita. Diharapkan anda selalu mengunjungi blog ini untuk belajar secara teori tentang hukum-hukum tajwid. anda juga digalakkan untuk melaggan tulisan terkini saya melalui emel. Dengan ini anda tidak akan ketinggalan segala tulisan saya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan